Consiliul Concurenței propune clemențe sporite pentru recunoașterea faptelor

Consiliul Concurenței propune clemențe sporite pentru recunoașterea faptelor

25 iunie 2015
 

noutati
newsletter_header

  • Consiliul Concurenței propune clemențe sporite pentru recunoașterea faptelor

Proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996

Consiliul Concurenţei supune spre consultare publică un proiect de act normativ pentru pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.

Principalele modificări și completări se referă la determinarea cifrei de afaceri totale realizată în anul financiar anterior sancționării, clemențe pentru recunoașterea faptelor în orice fază a investigației; reducerea amenzii în cazurile încheiate cu o tranzacție implicând părți care au beneficiat de clemență; cauze noi de întrerupere a prescripției dreptului la acțiune al Consiliului Concurenței precum și cauzele de suspendare a prescripției pentru aplicarea și, respectiv, executarea sancțiunilor; răspunderea solidară a membrilor unei asociații de întreprinderi insolvabile pentru plata amenzii.

Precizări privind determinarea cifrei de afaceri totale realizată în anul financiar anterior sancționării

În cazul contravențiilor prevăzute la art. 53, pentru care legea prevede amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării, sunt aduse precizări referitoare la modul de determinare a acestei cifre de afaceri. Aceasta va avea la bază ”cifra de afaceri realizată la nivel mondial de toate persoanele ce fac parte din aceeaşi unitate  economică şi formează o singură întreprindere în sensul art. 5 din lege şi art. 101 Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.“

Clemențe pentru recunoașterea faptelor în orice fază a investigației

Conform proiectului, ”în cazul contravenţiilor prevăzute la art. 53 alin.(1), dacă întreprinderea recunoaşte, în mod expres, săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi, acolo unde este cazul, propune remedii care duc la înlăturarea cauzelor încălcării, Consiliul Concurenţei va aplica o reducere a cuantumului amenzii cu un procent cuprins între 10% şi 30% din nivelul determinat potrivit instrucţiunilor adoptate potrivit prevederilor alin.(1), inclusiv atunci când acesta este stabilit la minimul prevăzut de lege.”

Prin urmare, recunoașterea faptei pentru a beneficia de reducerea amenzii se va putea face în orice fază a investigației, nu numai ”după primirea raportului de investigaţie şi exercitarea dreptului de acces la dosar, în condiţiile art. 43 sau în cadrul audierilor”, cum prevede legea în vigoare.

Proiectul mai stabilește niște proceduri noi pentru a beneficia de reducerea amenzii în baza recunoașterii faptei. Se precizează că reducerea cuantumului amenzii este posibilă doar pe baza unei solicitări exprese formulate de întreprinderea interesată. Solicitarea va conţine recunoaşterea clară şi neechivocă a răspunderii pentru încălcare, precum şi o declaraţie privind acceptarea cuantumului maxim al amenzii pe care o va plăti.

Totodată se precizează că în cazul în care întreprinderea atacă în contencios administrativ decizia simplificată adoptată de Consiliului Concurenţei, aceasta nu va mai beneficia de reducerea amenzii aferentă tranzacţiei iar Consiliul Concurenţei este liber să utilizeze recunoaşterea formulată în această fază cât şi orice altă dovadă furnizată de întreprinderea implicată.

Reducerea amenzii în cazurile încheiate cu o tranzacție implicând părți care au beneficiat de clemență

O altă noutate constă în instituirea dispozițiilor privind reducerea pentru tranzacție a cuantumului amenzii, care va fi adăugată reducerii aplicate lor în urma procedurii de clemență, fără ca însumate să depăşească 60% din nivelul determinat conform instrucţiunilor privind individualizarea sancţiunilor.

Consiliul Concurenţei va stabili prin instrucţiuni procedura specifică privind cadrul pentru acordarea unui tratament favorabil întreprinderilor care recunosc săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale.“

Cauze noi de întrerupere a prescripției dreptului la acțiune

Se introduc două cauze noi de întrerupere a termenului de prescripție a dreptului la acţiune al Consiliului Concurenţei, respectiv: desfăşurarea de inspecţii și comunicarea raportului de investigaţie.

În prezent, legea prevede că acţiunile ce pot fi întreprinse de către Consiliul Concurenţei şi care întrerup cursul termenului de prescripţie includ, în principal, următoarele: a)solicitări de informaţii, în scris; b)ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei de declanşare a unei investigaţii; c)începerea procedurilor legale.

De asemenea, se introduce dispoziții noi cu privire la cauzele de suspendare a prescripției pentru aplicarea și, respective, executarea sancțiunilor.

Astfel, termenul de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor se suspendă pe durata în care decizia Consiliului Concurenţei se află pe rolul instanţelor de judecată.

Termenul de prescripţie pentru executarea sancţiunilor se suspendă:

a) pe perioada în care se poate efectua plata;

b) pe perioada în care executarea silită a plăţii este suspendată în temeiul unei hotărâri

judecătoreşti.”

Răspunderea solidară a membrilor unei asociații de întreprinderi insolvabile pentru plata amenzii

Proiectul instituie o răspundere solidară a membrilor unei asociații de întreprinderi insolvabile pentru plata amenzii. În acest sens, se introduce dispoziții noi potrivit cărora ”Atunci când se aplică o amendă unei asociații de întreprinderi luându-se în considerare cifra de afaceri a membrilor săi, iar asociația nu este solvabilă, aceasta este obligată să le ceară membrilor ei să acopere, prin contribuții, valoarea amenzii.

Dacă membrii asociaţiei nu participă la acoperirea amenzii, plata amenzii sau a diferenţei rămase se va solicita direct acelor membri care făceau parte şi din Consiliul Director al asociaţiei şi au fost implicaţi în comiterea faptei anticoncurenţiale.

Dacă, în urma solicitării, nu s-a acoperit întregul cuantum al amenzii, plata diferenţei se va putea cere de la oricare membru al asociației care a fost activ pe piața pe care a avut loc încălcarea, a avut cunoştinţă de existenţa încălcării şi a pus în aplicare decizia asociaţiei care a dus la încălcarea pentru care a fost sancţionată asociaţia insolvabilă.

Responsabilitatea financiară a fiecărei întreprinderi în privința plății amenzii nu poate depăși 10 % din cifra totală de afaceri din exercițiul financiar precedent.”