Evoluția proiectului de directivă europeană vizând respectarea prezumției de nevinovăție

Evoluția proiectului de directivă europeană vizând respectarea prezumției de nevinovăție

04 ianuarie 2016
 

noutati
newsletter_header

  • Evoluția proiectului de directivă europeană vizând respectarea prezumției de nevinovăție

La data de 10 noiembrie 2015, Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European a aprobat un acord al negociatorilor Parlamentului și ai Consiliului privind noi norme europene pentru a se asigura că dreptul de a fi prezumat nevinovat până la proba contrară în cadrul procedurilor penale este respectat în întreaga Uniune Europeană. Acest acord, s-a concretizat într-un text final de compromis privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și ale dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

Conform unui amendament nou introdus, ”Un proces din care poate rezulta o decizie privind vinovăția sau nevinovăția, poate avea loc și în absența  persoanei suspectate sau acuzate, în cazul în care acesta din urmă a fost informată cu privire la process și a dat un mandat unui avocat, care a fost numit să-l reprezinte în process fie de către persoana suspectată sau acuzată, fie de către stat, și avocatul într-adevăr a reprezentat persoana suspectată sau acuzată la proces” (considerentul 22b).

Proiectul privind noua directivă trebuie să fie aprobat de către plenul Parlamentului European, la o viitoare sesiune plenară. Odată ce directiva va fi fost  aprobată în mod oficial de către atât Parlamentul UE, cât și Consiliu, statele membre vor avea doi ani de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a transpune directive  în legislația națională.

A se vedea:

–                      Proiect de directiva europeana vizand respectarea prezumtiei de nevinovatie, inclusiv in comunicarile autoritatilor publice catre mass media