Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) solicită autorităților competente ca orice măsuri de sprijin vor lua față de contribuabili pentru a reduce efectele economice negative ale pandemiei cu coronavirus să fie aplicabile și avocaților și tuturor profesioniștilor independenți.

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) solicită autorităților competente ca orice măsuri de sprijin vor lua față de contribuabili pentru a reduce efectele economice negative ale pandemiei cu coronavirus să fie aplicabile și avocaților și tuturor profesioniștilor independenți.

15 martie 2020

COMUNICAT *

*) Prezenta solicitare a fost transmisă la: Camera Deputaților,
Senatul României, Guvernul României și Ministerului Finanțelor Publice

În contextul dezbaterilor din spațiul public privind urgența unor măsuri de sprijinire a contribuabililor pentru reducerea efectelor economice ale pandemiei cu coronavirus,

În contextul declarațiilor ministrului finanțelor, dl Florin Cîțu, de sâmbătă, 14 martie 2020, potrivit cărora săptămâna viitoare va anunța o serie de pachete financiare pentru IMM-uri, în sectoarele cele mai afectate de epidemia cu coronavirus,

Uniunea Națională a Barourilor din România, în calitate de membru al Uniunii Profesiilor Liberale din România,  solicită autorităților competente să aibă în vedere aceleași măsuri și pentru  profesioniștii independenți, care acționează în domeniul profesiilor liberale.

Aceleași rațiuni care fac necesară sprijinirea IMM-urilor sunt valabile și pentru profesiile juridice și conexe, întrucât acestea sunt printre cele mai afectate categorii, având în vedere măsurile necesare, corect adoptate de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotărârea nr. 192  din 13 martie 2020,  de a reduce substanțial activitatea instanțelor și a parchetelor, pentru a preveni aglomerările din incinta acestora.

Avocații, executorii judecătorești, practicienii în insolvență, orice profesii care participă la funcționarea justiției se află acum în imposibilitate obiectivă de a-și exercita activitatea la un nivel la care să poată subzista economic. Cu siguranța, alte categorii de profesioniști sunt ȋn egală măsură afectate.

În lipsa unor măsuri de protecție care să includă și  profesioniștii independenți, se pot anticipa disfuncționalități grave în sistemul de justiție, dar și în economie, având în vedere că sunt contribuabili la stat  și participă activ, prin activitățile pe care le desfășoară, la buna funcționare a circuitului economic, pe baze legale.

Menționăm că și celelalte state europene care au adoptat deja astfel de măsuri de protecție și sprijin  au avut în vedere și profesioniștii independenți.

În Italia, a fost adoptat Decretul Lege din 2 martie 2020, n. 9 „Măsuri de sprijin urgent pentru familii, lucrători și întreprinderi legate de situația de urgență epidemiologică de la COVID-19”, care extinde măsurile de sprijin și către profesioniștii independenți. Acestora li se acordă și o indemnizație de subzistență.

În Franta, la data de 12 martie 2020, președintele Emmanuel Macron a anunțat măsuri sociale și economice „masive”, inclusiv compensații pentru angajații și profesioniștii independenți obligați să rămână acasă . Președintele Franței a precizat că aceste măsuri îi vor viza și pe profesioniștii independenți, care pot solicita:

▪ anticiparea regularizării anuale pentru a obține o recalculare a contribuțiilor în concordanță cu rezultatele activității (venit sau cifră de afaceri) și obține un nou program de plată pentru contribuții provizorii;
▪ acordarea de termene (rate de plată)
▪ o scutire excepțională a suprataxelor și a penalităților de întârziere pentru perioadele vizate.
▪ intervenția acțiunii sociale pentru asumarea parțială sau totală a contribuțiilor ca ajutor pentru contribuabili în dificultate sau pentru alocarea ajutorului financiar excepțional

De aceea, solicităm Parlamentului României și  Guvernului României ca orice măsuri de sprijin, pe care statul român le are în vedere pentru IMM-uri sau alte entități economice, în scopul depășirii crizei economice în care ne-ar aduce reducerea drastică a activității contribuabililor clasei de mijloc, să fie extinse și pentru profesioniștii independenți: facilități privind amânarea termenelor de plată a impozitelor și a taxelor fiscale, amânarea plății ratelor la bănci, scheme de ajutor, indemnizații  și orice alte măsuri vor fi luate pentru sprijinirea contribuabililor în scopul depășirii situației.

Av. dr. Traian-Cornel BRICIU

Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România


Download Comunicat DOCX / PDF